Uitleg over hoortoestel batterijen


Hoortoestel batterijen zijn er in verschillende soorten, deze worden met een maat en kleurcode aangegeven. De beschikbare soorten zijn geel (10), bruin (312), oranje (13) en blauw (675). Iedere soort heeft een verschillende afmeting en ook is de capaciteit verschillend. De types 10 en 312 zijn het meest gangbaar en worden in de meeste hoortoestellen gebruikt. Hoortoestel batterijen worden vaak per 6 in een blister verpakt. Sinds kort zijn er ook andere verpakkingen met andere aantallen (8 of 10 stuks) verkrijgbaar.

 

Overzicht hoortoestel batterijen

 

De zink-lucht batterij

Hoortoestel batterijen werken iets anders dan gewone batterijen. De batterijen moeten voor gebruik ‘geactiveerd’ worden omdat ze zuurstof nodig hebben om spanning af te leveren. Het activeren gebeurt meestal door het activatiestickertje er af te halen of de batterij van een foliestrip te verwijderen. In de behuizing van de batterij zitten één of meerdere kleine gaatjes waardoor de buitenlucht naar binnen kan en de actieve stof in de batterij de zuurstof kan opnemen. Deze actieve stof bevat zinkdeeltjes, de deeltjes reageren (oxideren) met de zuurstof en bij dat proces ontstaat een elektrische spanning van 1,3 volt. Dit is voldoende voor het hoortoestel om te kunnen functioneren. Wanneer de batterij bijna leeg is, daalt de spanning geleidelijk, het hoortoestel kan dit detecteren en een waarschuwing afgeven. Dit type batterij noemt men ook wel zink-lucht batterij. De afmeting van het gaatje bepaalt hoeveel zuurstof er naar binnen stroomt en hoeveel energie (stroom) er afgegeven kan worden. Als er kortsluiting zou optreden in de batterij dan is de maximale hoeveelheid stroom zeer beperkt. Hoortoestel batterijen zijn daardoor heel veilig omdat er bij een kortsluiting geen warmteontwikkeling ontstaat. Doordat de batterij een deel van de energie uit de buitenlucht haalt, is het mogelijk om een relatief grote lading in een kleine ruimte te stoppen, hierdoor gaat de batterij langer mee. Een zink-lucht batterij kan zonder activatie meestal tot 4 jaar na aankoop bewaard en gebruikt worden. Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld.

Nadeel zink-lucht batterijen

Een nadeel van een zink-lucht batterij is dat deze na activatie langzaam uitdroogt ook als de batterij niet in een toestel gebruikt wordt. Dit proces is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid, maar meestal is de batterij 3 weken na het verwijderen van het activatiestickertje niet meer te gebruiken. Wanneer de batterijen uitgedroogd zijn, werken deze in het begin vaak wel maar verliezen hun werking na korte tijd. Na gebruik moeten de batterijen bij het chemisch afval of naar een batterijen-inzamelpunt gebracht worden.

Ander type batterij

Je mag nooit een ander type batterij, zoals een horloge batterij, in een hoortoestel stoppen, ook al zou deze er wel in passen. Deze batterijen hebben een andere chemische samenstelling (ZilverOxide / MangaanOxide) en daardoor een hoger voltage waardoor het hoortoestel niet goed kan werken, of zelfs beschadigd kan raken. De capaciteit van deze batterijen is ook lager dan een zink-lucht batterij, waardoor deze veel minder lang mee gaat. Bovendien kunnen veel horloge batterijen minder goed tegen vocht waardoor ze kunnen gaan opzwellen en gaan lekken. 

Lees ook: blog over het dagelijkse leven met een hoorversterker

Oplaadbare hoortoestel batterijen

Er zijn ook speciale oplaadbare batterijen voor hoortoestellen beschikbaar, de zogenaamde nikkel-metaal hybride batterijen. Deze hebben hetzelfde voltage als de zink-lucht batterijen, maar de capaciteit is veel minder. Meestal gaan deze batterijen minder dan een dag mee voordat ze weer opgeladen moeten worden. Ook is de levensduur gemiddeld maar een jaar voordat deze vervangen moeten worden. Qua aanschafkosten zijn de oplaadbare batterijen relatief duur, omdat er ook een speciale lader aangeschaft moet worden. Maar over een periode van een paar jaar zijn de kosten lager dan bij het gebruik van zink-lucht batterijen en waarbij ook het afval vermindert wordt.

Wereldwijde standaard

Zink-lucht batterijen voor hoortoestellen zijn wereldwijd gestandaardiseerd, en zijn vrijwel overal goed verkrijgbaar. De kleurcodes zijn duidelijk herkenbaar op de verpakking gedrukt zodat vergissing bijna niet mogelijk is.

Hoe lang gaan batterijen mee?

Het meegaan van batterijen hangt naast het gebruikte type ook af van de mate van gebruik. Gebruikt u uw gehoorapparaat intensief dan zal de batterij sneller leeg gaan. Het gebruik van geavanceerde opties zoals streaming of Bluetooth-bediening zorgt voor een veel hoger stroomverbruik. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn ook van invloed. Bij hogere luchtvochtigheid en lagere temperatuur worden de prestaties van de batterijen minder.

Hoe lang werken batterijen bij QUBI?

Hoorversterker QUBI gebruikt een batterij van het type 10 (gele kleurcode). De batterij gaat in QUBI ongeveer 50 tot 70 uur mee. In de praktijk komt dat neer op ongeveer 3 à 4 dagen achtereen volledig dragen (16 uur per dag). Wanneer QUBI korter gedragen wordt (enkele uren per dag), dan gaat de batterij langer mee. Afhankelijk van omstandigheden kan de batterij 5 tot 10 dagen gebruikt worden. Batterijen moeten altijd om de 2 à 3 weken vervangen worden, ook al worden deze niet regelmatig gebruikt. 

Altijd batterijen bij de hand?

Bij een QUBI krijgt u ook een SmartCase. Hier kunt u als u uw QUBI hoorversterker niet gebruikt alles netjes in bewaren en raakt u niets kwijt. Er is een speciaal vakje opgenomen in de SmartCase om een extra batterij mee te nemen. 

Hoe weet ik dat de batterij bijna op is?

Wanneer de batterij leeg begint te raken, geeft QUBI 3x een dubbel piepsignaal. De batterij is dan aan vervanging toe, maar u heeft nog ruim de tijd om de batterij te verwisselen. Vervang de batterij en laat de nieuwe batterij na het verwijderen van het stickertje minimaal 2 minuten rusten voordat u deze in de QUBI schuift. Zo heeft de batterij voldoende tijd om te activeren.

Kan ik online batterijen bestellen?

Op qubi.nl bieden wij u batterijen aan die wij getest hebben met het apparaat. U kunt deze per 5 blisters van 6 batterijen bestellen. Dit betekent dat u direct 30 batterijen bestelt en zo genoeg voorraad heeft.

Bekijk de batterijen 

x
x