QUBI bedienen met AirTap


Met gemak wisselen van geluidssterkte

QUBI heeft 3 standen met oplopende geluidssterkte. Deze verschillende luisterprogramma’s zijn makkelijk te selecteren. Om het bedieningsgemak te verhogen kan juist tijdens het dragen eenvoudig van luisterprogramma gewisseld worden. Omdat QUBI diep in het oor zit was het niet mogelijk is om bijvoorbeeld een drukknopje beschikbaar te maken. Daarom is QUBI hiervoor uitgerust met een hele handige en unieke mogelijkheid, de zogenaamde AirTap. Hiermee kunt u van luisterprogramma wisselen door met uw vingers of vlakke hand op uw oorschelp te tikken. Door de AirTap-functie is er geen drukknopje noodzakelijk, en is er behoorlijk wat ruimte bespaard in het ontwerp van QUBI. Daardoor heeft QUBI minimale afmetingen en hoeft u niet met uw vinger in het oor om een knopje te bedienen. Het selecteren van de verschillende luisterprogramma’s met een simpele handbeweging lijkt wel bijna iets magisch te hebben, maar hoe werkt het en wat is de techniek erachter?

 

Puls met lage toonhoogte

Wanneer er met de vlakke hand of de vingers op de oorschelp getikt wordt, wordt er een beetje lucht verplaatst en dit veroorzaakt een korte lage toon, een soort puls. Deze puls is voor het oor minder goed waarneembaar omdat deze een hele lage toonhoogte heeft, iets waar het oor minder gevoelig voor is. De puls wordt wel goed door de microfoon in het toestel waargenomen en de elektronica in het toestel kan dit registeren. De puls bestaat uit een aantal opeenvolgingen van kleine luchtdrukverschillen en deze worden door de microfoon omgezet in een elektrisch signaal met een bepaalde karakteristiek. De QUBI beschikt over een signaalprocessor die de microfoonsignalen continu verwerkt. De programmatuur in de signaalprocessor van de QUBI kan de karakteristieke vorm van de puls herkennen en daarmee ook beslissen of het een correcte puls is. (de puls moet o.a. een bepaalde sterkte en lengte hebben). Zodra er een correcte puls herkend wordt schakelt het toestel over naar het volgende programma. De techniek van het herkennen van dergelijke pulsen komt van oorsprong vanuit de cardiologie (hartspecialisme).

 

Beveiliging tegen spontaan omschakelen

Het is uit de vorm van de puls niet direct af te leiden of deze afkomstig is van het aantikken met een hand of vinger op de oorschelp. Soms kan een soortgelijke puls ook ontstaan door een dichtslaande deur of windvlaag. Bij QUBI is de AirTap-functie zo ingesteld dat er 2 keer achter elkaar ‘getikt’ moet worden, eigenlijk een soort ‘dubbelklik’. De twee tikken moeten binnen een bepaalde tijd na elkaar plaatsvinden (1 seconde) maar ook niet te snel na elkaar. Hierdoor is de kans minimaal geworden dat het toestel door een windvlaag of deur spontaan naar een ander programma omschakelt. Het kan heel soms voorkomen dat dit in hele specifieke omstandigheden gebeurt, maar bij normaal dagelijks gebruik is de kans op spontaan omschakelen minimaal. Wanneer dit toch mocht gebeuren kan altijd handmatig weer het juiste programma van de 3 geselecteerd worden.

 

Wilt u nog meer weten over de techniek van QUBI?

Lees dan over de techniek en het prijswinnende design

 

Wilt u zien hoe de AirTap werkt?

Verschillende onderdelen van het gebruik van QUBI hebben we uitgelegd in video's.
Bekijk onze video's op YouTube

 

x
x