Dagelijks onderhoud van uw hoorversterker


Bij het gebruik van een hoortoestel of hoorversterker, is goed onderhoud een noodzakelijke en vaak ook een dagelijkse routine. Afhankelijk van het type toestel en de intensiteit van het gebruik, zal de mate van onderhoud variëren. Met regelmatig onderhoud gaat uw toestel langer mee.

Hoe houd ik mijn hoorversterker droog?

Een hoortoestel of hoorversterker staat dagelijks bloot aan vocht en vuil. Bij veelvuldig gebruik kunnen vocht en vuil in het toestel dringen en daardoor kan het toestel minder goede prestaties leveren. De aanwezigheid van vocht kan op den duur corrosie veroorzaken. Bij corrosie ontstaat schade door inwerking van vocht vaak in combinatie met zouten en zuren uit de huid. Hierdoor worden metalen oppervlakken, bijvoorbeeld batterijcontacten aangetast. Bij regelmatige blootstelling aan vocht is het belangrijk dat het toestel tussendoor voldoende kan drogen. Hierdoor krijgt corrosie veel minder kans. Er zijn speciale droogdozen verkrijgbaar om hoortoestellen te drogen. Vaak kunnen deze droogdozen het toestel ook desinfecteren met behulp van UV-licht. (Droogdozen zijn verkrijgbaar bij een audicien.)

Hoe houd ik mijn hoorversterker schoon?

Vuil is vaak een combinatie van oorsmeer, vet en huidschilfers. Het vuil kan zich verzamelen in de openingen en hoeken van een toestel. Op den duur gaat het vuil een probleem vormen, vaak gaat het om een verstopping of blokkade van de luidspreker of microfoon waardoor de geluidskwaliteit direct beïnvloed wordt of waardoor het hoortoestel defect raakt.


Het is daarom belangrijk dat het toestel na het dragen wordt schoongeveegd met een droge doek om te voorkomen dat vuil zich op en in het toestel kan verzamelen. Om oorstukjes en flexibele oortipjes schoon te maken zijn speciale (vochtige) reinigingsdoekjes verkrijgbaar. Deze doekjes bevatten vaak een schoonmaakmiddel op waterbasis. Deze doekjes zijn echter niet geschikt voor de toestellen zelf omdat het vocht in het doekje in de openingen van het toestel kan binnendringen.

 

Hoe onderhoud ik de QUBI?

QUBI is voorzien van een SoftTip, dit is een siliconen hoesje dat voor een optimale passing in het gehoorkanaal zorgt, maar ook dat het toestel grotendeels beschermd wordt tegen vocht en vuil. De aanwezigheid van oorsmeer kan per persoon sterk verschillen. De luidspreker opening van de QUBI wordt beschermd door een speciaal kamertje (de cerumen protectie) in de voorkant van de SoftTip. Hierin wordt het oorsmeer opgevangen voordat het de luidspreker opening kan binnen dringen. Deze effectieve en unieke methode is door QUBI gepatenteerd.

Waar moet ik op letten?

Bij het uitnemen van het toestel uit de SoftTip kan het zijn dat er oorsmeer in de SoftTip achterblijft en dat dit bij het opnieuw plaatsen van QUBI in de SoftTip in de luidsprekeropening kan komen. Om dit te voorkomen, is het van belang om na gebruik de SoftTip te controleren op de aanwezigheid van oorsmeer. De SoftTip kan aan de buitenkant met een vochtig doekje worden schoongemaakt als er veel oorsmeer aanwezig is. De QUBI moet altijd worden schoongewreven voordat u deze opbergt in de SmartCase. Dit kunt u het beste doen met een droog (microfiber) doekje. Bij de QUBI wordt standaard een microvezeldoekje meegeleverd.

Omdat blootstelling aan vocht ook een rol speelt bij de slijtage van uw QUBI, is het bij veelvuldig en langdurig dagelijks gebruik van belang dat het toestel voldoende kans krijgt om te drogen. U kunt  overwegen om hiervoor een elektrische droogdoos aan te schaffen. QUBI kunt u dan s’ nachts laten drogen zodat deze de volgende ochtend weer klaar is voor gebruik. 

 

Vervang de SoftTip regelmatig

De SoftTip is bij QUBI een belangrijke bescherming tegen vuil en vocht en daarom moet deze in goede conditie zijn. Het kan zijn dat de SoftTip er zelfs na intensief gebruik nog schoon en gaaf uitziet. Toch kunnen er restjes vuil of kleine scheurtjes in zitten. Daarom wordt geadviseerd om de SoftTips maandelijks te vervangen.

U kunt in onze webshop extra SoftTips bestellen in de 3 verschillende maten. Nu tijdelijk (t/m 30 juni 2019) geen verzendkosten bij afleveradres binnen Nederland!

 

Nog andere vragen over uw QUBI?

Bekijk ons blog over het dagelijkse gebruik, lees verder in de veelgestelde vragen of bekijk de instructievideo's over het gebruik van QUBI
 

x
x